Tips oss:
Tips
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Foto: privat
Camilla har styr på trening av hest. Det viktigste fokuset hennes er at ridningen skal styrke hesten og at man skal jobbe biodynamisk korrekt, slik at man forbedrer hesten istedenfor å forbruke den.
Ida Kathrin Nielsen
Bente Terkelsen
Publisert: 10.03.2021 kl 17:50
Camilla Viola Eilertsen er 44 år og bor i Lofoten. Hun er utdannet sykepleier med videreutdanning innen Dyre- og Hesteassisterte intervensjoner/NMBU, hest i psykososialt arbeid del 1 & 2 og B-Instruktørkurs fra NIHF.
Hun jobber fulltid på Stall Fagerbakken, som hun også driver, der de tilbyr helårs dagtilbud 5 dager i uka til både til eldre hjemmeboende demente og elever med ulike behov for en alternativ skole arena og SFO. På stallen jobber hun 100 % stilling i stallen. I tillegg har de en ansatt i 60 % stilling.
Stall Fagerbakken er en liten utegangstall med 5 hester som går på løsdrift. Hestene fores med egenprodusert grovfor, fri tilgang med finmasket nett over. Flokken består av islandshest, kaldblodstraver, vamblodstraver og shetlandsponni.
Camilla har gruset underlag rundt stallen, samt en utendørs ridebane som hestene kan gå fritt inn og ut på når den ikke er i bruk.
Stallen er Inn på Tunet bedrift, det vil si at stallen er Camillas arbeidsplass på dagtid og at de tilbyr ulike aktiviteter med hest med fokus på mestring, trivsel og helse. Stall Fagerbakken er også et hestesenter og hestebedrift. Stallen er bedriftsmedlem i Hest og Helse.
Ridetilbudet som tilbys består av tilrettelagt ridning for barn og unge med funksjonsnedsettelser, ridning for skoleelever med ulike behov, SFO med hest, samt ordinære ridetimer for barn og unge.
Når Camilla ikke er på gården jobber hun som sykepleier i ambulansetjenesten i Helse Nord.
Camillas tidligere hester har vært Kolfreyja fra Syðri-Úlfsstöðum (1998-2018) og Blida fra Bulandi (1996-2020). - Jeg savner begge disse damene veldig mye, de har lært meg masse, sier hun.
Hesten Camilla har nå heter Vilja fra Solbakken, og er en helsort hoppe født i 2011. - Hun er morsom og søt. Veldig uredd. Ekstremt nysgjerrig. Hun går godt frem på tur og velger tølt fremfor trav.
Vilja er enda under gangsetting og Camilla jobber allsidig for å styrke henne enda mer. Det gjør hun gjennom turridning i kupert terreng og baneøkter. Hun benyttes også i barneridning og blir vant til mye bakkehåndtering og ulike situasjoner. - Vilja er en hest som smelter de fleste hjerter, hun er både rar og morsom på samme tid, smiler hun.
Selv om Camilla har hatt noen hester opp gjennom årene, har hun ikke konkurrert noe tidligere. - Men det kunne vært gøy å prøve, forteller hun.
NNM i Tromsø er noe hun ønsker å jobbe frem imot 2021.
Harmoni med hesten og at hesten byder naturlig frem og er avspent under rytter er noe av det viktigste for Camilla. - Det viktigste fokuset for meg er at ridningen skal styrke hesten og at man skal jobbe biodynamisk korrekt slik at man forbedrer hesten istedenfor å forbruke den.
Med det mener Camilla at hesten skal kunne gå løsgjort igjennom kroppen, byde naturlig frem til bittet og bruke bærende muskelgrupper med en strukket overlinje og at tyngdepunktet flyttes bakover.
- Hvis ikke kan man fort få en hest som stritter imot og svaier i ryggen, og da blir det spenninger og slitasje på hesten som resultat, begrunner hun.
Camilla er også veldig opptatt av sitsen sin og prøver være bevisst på hvordan hun bruker kroppen sin når hun rir.
På veien til å bli den rytteren hun er i dag, har fått instruksjon fra blant annet Alexandra Myhren, Ellen Ofstad, Pia Paulsen Hawee, Erik Andersen, Piet Bakker, Marie Elis, Leon Johanson og hennes lokale instruktør Silje Solberg. - Min favoritt er Silje som har fulgt meg gjennom flere år fordi hun er flink å motivere meg og gir meg mestringsfølelse, sier hun.
Men Camilla bor i Lofoten, og her må de ofte reise et stykke for å finne instruktører og ridehaller. Klubben Vikingur, som holder til rundt Tromsø, arrangerer både kurs og stevner. Noen av disse håper Camilla å kunne delta på i løpet av 2021.
Camilla avslutter med å fortelle om den beste opplevelsen hun har hatt med islandshesten. Den er som tatt rett ut fra et eventyr. Galopp gjennom jupsne med Kolfreyja i måneskinn og nordlys. - Hun var min første islandshest og betydde veldig mye for meg.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Du er hjertelig velkommen til å kommentere våre saker. Men vis vanlig oppførsel. Grov språkbruk og personhets og sjikane vil medføre utestengelse.