Tips oss:
Tips
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Foto: Illustrasjonsfoto
To staller på Østlandet er smittet med kverke. Nå er det meldt om mistanke av smitte på en stall i Rogaland også.
Ida Kathrin Nielsen
Bente Terkelsen
Publisert: 13.03.2022 kl 17:23
Mattilsynet har bekreftet at hester ved Stovner Ridesenter og Østern Brug i Bærum har fått påvist kverke.
Mattilsynet ønsket først ikke å gå ut med navn på stallene, ombestemte seg etter at de kom frem til at det er samfunnsnyttig informasjon. De valgte derfor å gå ut med navn på de to stallene for at andre kan beskytte sine egne staller.
Kverke er en akutt og smittsom bakterieinfeksjon i luftveiene hos dyr av hesteslekten.
Det er bakterien streptococcus equi subs equi som forårsaker kverke. Kverke smittes via dråpesmitte, og kan også overføres mellom hester via utstyr og mennesker.
Hovne lymfeknuter i hode- og halsområdet, utflod fra nesen, hoste, feber og nedsatt matlyst er vanlige symptomer. Det er mest vanlig at dyrene viser symptomer på sykdommen mellom fire og åtte døgn etter at de er blitt smittet.
Sykdommen kan også forekomme i mildere form hvor man for eksempel bare opplever snørring hos hesten.
Det kan forekomme tilfeller hvor byller kan utvikles over hele hesten og store hevelser på grunn av hemmet lymfedrenasje. En alvorlig komplikasjon av kverke kan være at infeksjonen sprer seg til andre organer og verkebyller dannes. I verste fall kan slike tilfeller ende i død. En annen alvorlig komplikasjon er brannfeber.
Andre senskader er hjertemuskelbetennelse, muskelbetennelse, blodmangel og strupepiping på grunn av nerveskader i strupehodet.
Syke hester sprer smitten i minst seks uker etter infeksjonen. I sjeldne tilfeller kan tilsynelatende friske hester som har hatt sykdommen spre smitten i månedsvis. Bakterien kan også overleve seks til åtte uker i stallmiljøet.
Kverke behandles effektivt med antibiotika hos de aller fleste og prognosene til å bli helt bra igjen er gode.
Ettersom kverke er kategorisert som en B-sykdom i Norge skal mistanke om sykdommen meldes til Mattilsynet. For å diagnostisere kverke dyrkes prøver av puss fra nese eller verkebyller.
Kverke forekommer over hele verden, også i Norge med flere tilfeller årlig. Kverke har dog blitt mindre valig på grunn av medisinks behandling og forebyggende tiltak. Dersom en hest får påvist kverke, venter isolering, desinfeksjon og karantene.
Kilder: Mattilsynet.no og Veterinærinstituttet
Hele stallen hos Stovner Ridesenter er pålagt restriksjoner, mens sØstern Brug kun har deler av stallen under resitriksjoner. Restriksjonene vil holdes til hestene har vært friske i fire uker.
To hester på en stall i Rogaland er mistenkt smittet, og testet. Foreløpig er det ikke påvist smitte hos dem.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Du er hjertelig velkommen til å kommentere våre saker. Men vis vanlig oppførsel. Grov språkbruk og personhets og sjikane vil medføre utestengelse.