Tips oss:
Tips
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Det er tid for å felle til sommerpels!
Tiden for felling av pels er kommet. Men hva skjer egentlig i pelsskiftet, og hva er viktig å tenke på?
Ida Kathrin Nielsen
Bente Terkelsen
Publisert: 18.03.2021 kl 10:12
Hestene har begynt å slippe vinterpelsen sin. Avhengig av pelsstype kan denne perioden strekke seg fra januar til mai. Noen hester starter tidlig og er ferdig på et blunk, mens andre slipper pelsen sent og bruker veldig lang tid.
Hvor lenge hesten bruker til å kvitte seg med pelsen, avhenger av hestens rase, helsestatus, alder og hvor godt den blir fôret. Men siden pelsskifte er en ressurskrevende prosess, kan hester i alle aldre bli påvirket av det. Derfor er det viktig at man hjelper hesten sin best mulig.
Hestens pels vokser i tre forskjellige stadier; anagenfasen, katagenfasen og telogenfasen. Den første fasen (den anagene fasen) er fasen med aktiv hårvekst der selve hårstammen dannes. Et lite hår dannes i hårroten og blir lenger. Hastighet avhenger av forskjellige faktorer, inkludert genetikk. Den neste fasen (katagenfasen) er en kort fase der hårveksten stopper. I den siste fasen (telogenfasen) vokser ikke håret lenger og blodtilførselen til håret opphører. Håret forblir festet til det skyves ut av det nye håret som er på vei ut i neste kaste syklus.
Antall lystimer påvirker hestens pels. Det er fordi lyset påvirker dannelsen av hestens hormoner!
Hester har lysreseptorer i øynene, og lysreseptorene fanger opp endringer i daglengde, og deretter overfører de signaler til hormonproduksjon. Når det er færre lystimer, dannes hormonet melatonin, som også kalles mørkets hormon.
Melatonin har stor innflytelse på når hesten begynner å sette vinterpels om høsten. Om våren er det motsatt.
Etter hvert som flere og flere lyse timer kommer om dagen, tar lysreseptorene det opp, og derfor blir mer av hormonet prolaktin dannet.
Prolaktin har sine reseptorer i huden, og hormonet påvirkes derfor direkte av dagslys. Prolaktin er involvert i mange prosesser i kroppen, inkludert reproduksjonsprosesser, men i tillegg har prolaktin en bremsende effekt på produksjonen av melatonin, slik at vinterpelsen nå blir sluppet og en fin ny sommerpels kan komme frem.
Det er faktisk helt normalt og naturlig at hester får flass i pelsen rundt pelsbyttet. Flass har ikke nødvendigvis noe med nedsatt helse å gjøre, men når de nye hårene vokser ut, skyves de gamle hårene ut, og dermed følger de døde hudcellene med håret.
Å vaske hesten er ikke alltid en fordel, da det kan gjøre hesten tørrere i huden, akkurat som den kan påvirke hestens hudflora og forsvar. Imidlertid kan stell og massering av hesten øke blodsirkulasjonen i huden og øke blodtilførselen og dermed næringstilførselen til hårrøttene.
I tillegg kan det i løpet av vårmånedene skje mye i hestens kropp, også rent hormonelt, noe som kan påvirke hestens energinivå. I praksis er det noen ganger sett at hesten kan bli så påvirket at blodprosenten synker, noe som kan ta flere uker å korrigere.
Det anbefales derfor ofte å redusere hestens treningsintensitet litt i løpet av pelsskiftet mens du balanserer fôringen for å støtte det økte behovet.
En sunn og godt næret hest og en fin, skinnende pels har også ofte en sammenheng. Derfor oppfattes hestens pels som en indikator på hestens helsestatus. Det er ingen snarveier til en vakker og skinnende pels, da den må komme innenfra gjennom høy helsestatus og riktig balansert fôring.
Alle næringsstoffer har en direkte eller indirekte effekt på pelsen, men spesielt fett, mineraler og spesielt B-vitaminer har vist seg å ha en tydelig synlig effekt. Både fargen og strukturen på pelsen påvirkes av sporstoffer, og spesielt mineraler som sink og kobber er av stor betydning.
Fett som omega 3 påvirker også pelskvaliteten, ettersom alle kroppens celler er avhengige av fett. B-vitaminer har en indirekte effekt da de styrker cellene i huden.
En velfungerende tarmflora har en effektiv produksjon av B-vitaminer og biotin, som bare er noen av næringsstoffene som støtter pelsskiftet.
Mineraler spiller også en viktig rolle når det gjelder pelskvalitet og pelsens vekst. Hestens kropp er i stand til å lagre mineraler, så det er alltid et depot i perioder med økt behov. I krevende perioder anbefales det allikevel å gi hesten ekstra sporelementer som:
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Du er hjertelig velkommen til å kommentere våre saker. Men vis vanlig oppførsel. Grov språkbruk og personhets og sjikane vil medføre utestengelse.